Света Литургија у Параклису Саборне цркве на празник Сретења Господњег

Света Литургија у параклису Саборне цркве на празник Сретења Господњег

У чeтpдeceти дан по Рождеству донесе Пресвета Дјева свог Божанског Сина у храм Јерусалимски, да Га сходно Закону посвети Богу и себе очисти (3 Мојс. 12, 2-7; 2 Мојс. 13, 2). Иако ни једно ни друго није било потребно, ипак Законодавац није хтео никако да се огреши о Свој Закон, који је Он био дао кроз Свога слугу и пророка Мојсија. У то време држао је чреду у храму првосвештеник Захарија, отац Јована Претече. Он стави Дјеву Марију не на место за жене него на место за девојке у храму.

Опширније...

 

Света Литургија на Задушнице у Параклису Саборног храма у Крушевцу

Света Литургија на Задушнице у Параклису Саборног храма у Крушевцу

У суботу, 14. фебруара, на дан светога мученика Трифуна, и дана када се Црква молитвено сећа упокојених хришћана, служена је Света Литургија у Параклису Саборног храма у Крушевцу. Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Драгиша Јовановић који је по Јеванђељу беседио о смислу помињања упокојених и самом Празнику. На крају су свештеници Саборне цркве одлужили парастос и помолили се за наше упокојене сроднике, пријатеље и све православне хришћане.

Опширније...

 

Архијерејска Литургија на света Три Јерарха

Архијерејска Литургија на света Три Јерарха

Празник света три Јерарха свечано је прослављен у граду Крушевцу Архијерејском Литургијом  коју је служио  Његово  Преосвештенство Епископ крушевачки  Давид у параклису Саборног храма светог Георгија.

Опширније...

 

Додела награда епархијског часописа "Богомладенац" учесницима ликовног и литерарног конкурса за ученике основних школа

Додела награда епархијског часописа

У Белој сали Културног центра Крушевац, 6. фебруара 2015. године, збио се веома пријатан догађај - свечана додела награда и похвала учесницима ликовног и литерарног конкурса часописа „Богомладенац". У претходном броју овог часописа објављен је ликовни конкурс са темом „Црква у мом крају" и литерарни конкурс са темом „Учинио сам добро дело". Читаоци су били вредни и преко њихових учитеља и вероучитеља у редакцију часописа пристигао је велики број радова. Најбољи од њих награђени су књигама, похвалницама и новим бројем часописа.

Опширније...

 

Предавање Епископа крушевачког Г. Давида (Перовића) из Хришћанске етике, 05. 02. 2015. године

Трајање: 81:17 мин.


preuzmite

 

Предавање Епископа крушевачког Г. Давида (Перовића) из Хришћанске етике, 04. 02. 2015. године

Трајање: 78:49 мин.


preuzmite

 

Света Литургија у цркви Лазарици у Недељу блудног сина

Света Литургија у цркви Лазарици у Недељу блудног сина

Недеља блудног сина је друга недеља од три седмице пре почетка Великог поста. У претходној недељи, у црквеним службама су се почеле певати песме из Триода, књиге која садржи богослужбене песме и  службе од Недеље митара и фарисеја, до пред Васкрс. Као и у Седмици митара и фарисеја, тема ове недеље је покајање, а фокус је парабола о блудном сину, која води православне да размишљају о неопходности покајања у нашем односу са нашим небеским Оцем.

Опширније...

 

Архијерејска Литургија на празник Светог Григорија Богослова

Архијерејска Литургија на празник Светог Григорија Богослова

У суботу 07.фебруара 2015.год. на празник светог Григорија Богослова ,Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Г.др.Давид свету Литургију служио је у параклису светог Георгија при Саборном храму. Уз саслуживање и појање  братства овога светога храма и у присуству вернога народа торжествено је прослављена успомена на великога међу оцима и јерарсима свете Цркве светога Григорија Богослова. Својом архијерејском  беседом и поуком,  Епископ Давид је протумачио текст прочитаног Јеванђеља тј.причу о  добром Пастиру и стаду ,дверима и обилној паши , символима који нам откривају тајну Бога и људи- Његовога словеснога  стада.

Опширније...

 

Света Литургија на дан Свете Ксеније Петроградске у Мудраковцу

Света Литургија на дан Свете Ксеније Петроградске у Мудраковцу

Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Архијерејску Литургију у Мудраковцу са свештенством на дан свете Ксеније Петроградске и свете Ксеније Римљанке у цркви Свете Тројице у Мудраковцу. Служили су и  Архијерејски Намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, епархијски секретар протојереј-ставрофор Драги Вешковац, свештеник Ненад Драгичевић, архимандрит Серафим (Божић) игуман манастира Денковац и јерођакон Иринеј (Цветковић) из истог манастира, протођакон Андрија Јелић и домаћини свештеници ове цркве Иван Цветковић и Растко Петковић.

Опширније...